Jestem z Rzeszowa. Właśnie dowiedziałam się, że cierpię na insulinooporność. Muszę zmienić dietę, ale kompletnie nie wiem, jak komponować posiłki, żeby były smaczne, ale i zdrowe. Myślałam też o dietetyku.
Najważniejsze, że zrobiłaś odpowiednie badania i chcesz działać. Dieta dla osób z tym schorzeniem wymaga dyscypliny i jest trochę problematyczna, ponieważ trzeba szukać produktów o niskim indeksie glikemicznym. Uważam, że dietetyczka najlepiej Cię poprowadzi, bo nie mając wiedzy, co można jeść, a czego nie, będzie trudno
Trzeba pamiętać, że im bardziej przetworzona żywność, tym większy ma indeks glikemiczny, nieprzetworzone produkty wolniej podnoszą poziom glukozy we krwi
Sposób gotowania również ma znaczenie, nie tylko produkty. Im dłużej gotujemy potrawę, tym bardziej podnosimy poziom glukozy we krwi, gotując np. ryż, makaron, warzywa, lepiej gotować je krócej, wtedy będą bezpieczne dla zdrowia
Dietetyczka w Rzeszowie najlepiej doradzi, w jaki sposób przygotować posiłki i jakich produktów używać. Lepiej mieć fachową pomoc, żeby nauczyć się, jak właściwie się odżywiać przy tego typu schorzeniu, niż działać na własną rękę